Digitale netwerken zijn niet gebonden aan landsgrenzen. Effecten van digitale incidenten in andere landen kunnen ook in Nederland effect hebben. Door samenwerking met andere landen kunnen we digitale dreigingen en gevolgen van internationale incidenten het hoofd bieden. Onze buitenlandse partners, publiek en privaat, willen hun doelgroepen ook digitaal veilig maken. Het NCSC heeft inzicht in actuele dreigingen door samen te werken met CSIRT’s van verschillende landen en organisaties.
Digitale weerbaarheid ook internationale uitdaging
Het NCSC werkt nauw samen met partners binnen en buiten Europa. Dit doen wij door onderwerpen te agenderen binnen het Europese en internationale speelveld, die bijdragen aan digitaal veilig netwerkverkeer voor de wereld als geheel. Ook delen we actief onze lessons learned en dreigingsinformatie met deze partners en maken wij op onze beurt weer gebruik van hun kennis en expertise.
Internationale samenwerking binnen het cybersecuritydomein staat of valt met wederzijds vertrouwen. Het NCSC kan dankzij internationale samenwerking anticiperen op nieuwe ontwikkelingen en trends over onze landsgrenzen heen. Wanneer we ontwikkelingen kunnen duiden die impact hebben op cybersecurity in Nederland, kunnen we onze doelgroepen helpen hun digitale weerbaarheid te versterken.
Europese netwerken
Het European Union Agency for Network and Information Security (ENISA) is het Europese agentschap voor cybersecurity in Europa. ENISA werkt aan het verhogen van het kwaliteitsniveau van NIS (Network and Information Security) binnen de Europese Unie. Ook ondersteunt ENISA de implementatie van EU-beleid en wetgeving rond NIS. Het NCSC is actief als lid van de Management Board van ENISA, waarin prioriteiten voor het agentschap worden bepaald. Daarnaast geven we invulling aan de functie National Liaison Officer, het eerste contactpunt voor ENISA in Nederland.
Het EU CSIRTs Network is een platform waarop leden met elkaar informatie en kennis uitwisselen over cybersecurity-incidenten en bouwen aan onderling vertrouwen. De leden handelen samen incidenten af die over de landsgrenzen heen impact hebben. Ook maakt dit platform een gezamenlijke Europese reactie op incidenten mogelijk.
De European Government CERTs Group (EGC) is een operationele groep met focus op de techniek achter incidentrespons. De EGC-groep is op informele basis samengesteld uit CERT's van Europese overheden.
De TF-CSIRT is een 'task force' voor de promotie van samenwerking tussen CSIRT's in Europa en omringende landen en coördinatie van liaisonschap met relevante organisaties in andere regio's en op wereldschaal. De TF-CSIRT biedt een platform voor samenwerking en onderhoudt een systeem voor registratie en accreditatie van CSIRT's. Op de website van TF-CSIRT vind je hoe jezelf lid kunt worden.
Internationale netwerken
Binnen dit kader werkt het NCSC samen met verschillende Nederlandse ministeries op een internationaal platform: hetGlobal Forum on Cyber Expertise (GFCE). Op dit wereldwijde platform delen landen, internationaal opererende organisaties en bedrijven hun best practices en expertise. Binnen de GFCE ontwikkelen publieke en private partners praktische initiatieven om de cybercapaciteit te vergroten.
Het Forum of Incident Response and Security Teams (FIRST) is opgericht om op globale schaal met anderen samen te werken om oplossingen te zoeken voor complexe cybersecurityproblemen. Het NCSC is lid van FIRST en neemt actief deel aan Special Interest Groups over bijvoorbeeld het Traffic Light Protocol en Coordinated Vulnerability Disclosure om over best practices te leren en kennis en informatie uit te wisselen. Op de website van FIRST vind je hoe je als CSIRT lid kunt worden van FIRST.
.
Het International Watch and Warning Network (IWWN) is een wereldwijd netwerk van overheidsvertegenwoordigers uit 15 landen, die beleid en operationele uitvoering van cybersecurity borgen. Het NCSC neemt aan het IWWN deel en is het Nederlandse 'point of contact'. Het NCSC treedt op als coördinator tijdens crises, organiseert oefeningen, stimuleert informatiedeling en samenwerking.