NCSC en NCSCC Oekraïne ondertekenen intentieverklaring tijdens de ONE Conference

Op de tweede dag van de ONE Conference in Den Haag hebben het Nationaal Cyber Security Centrum en het Oekraïense National Coordination Center of Cyber Security (NCSCC) een Memorandum of Understanding (MoU) ondertekend. Met het ondertekenen van het MoU spreken beide landen de intentie uit intensief te blijven samenwerken om cyberdreigingen tegen te gaan en te leren van elkaars ervaringen.

De Nederlandse regering heeft in het regeerakkoord opgenomen onverminderd steun te blijven leveren aan Oekraïne. Het gevecht speelt zich niet alleen af op de grond, maar ook hybride en cyberaanvallen zijn onderdeel van de oorlog. Het MoU is een belangrijke vervolgstap op de bilaterale veiligheidsovereenkomst die Nederland heeft met Oekraïne en uiting van onze brede en intensieve samenwerking.

Het Oekraïense NCSCC heeft als taak het detecteren, voorkomen en reageren op cyberincidenten en het voorspellen van potentiële cyberbedreigingen. Het NCSCC is onderdeel van het National Security and Defence Council of Ukraine, opgericht op 17 januari 2016.