Nederlandse apparaten onderdeel van Chinees botnet

Het NCSC en Digital Trust Center (DTC) zijn geïnformeerd over een advies van de FBI, het Cyber National Mission Force (CNMF), en de National Security Agency (NSA). Dit advies is geschreven naar aanleiding van een Chinees botnetwerk van ruim 200.000 apparaten dat ontdekt is door deze diensten. Hiervan bevinden zich ook enkele duizenden apparaten in Nederland. Het betreft een grote verscheidenheid aan zogenaamde Small Office en Home Office (SOHO)  apparatuur, zoals internet modems, routers en diverse Internet of Things (IoT) apparaten.

Waar mogelijk worden eigenaren van geraakte apparatuur op de hoogte gesteld, maar dit betreft slechts een deel van de totale hoeveelheid getroffen apparaten in Nederland. We raden daarom aan om SOHO-apparatuur te controleren op updates en deze door te voeren wanneer er een update beschikbaar is. Apparatuur die direct aan het internet wordt gekoppeld is helaas kwetsbaar voor misbruik. Juist bij dit soort apparaten is het belangrijk om een goede basishygiëne te hanteren.

Over IoT en de beveiliging van  IoT-systemen heeft het NCSC een aantal kennisproducten beschikbaar die duidelijk uitleggen wat je kunt doen om weerbaar te zijn tegen digitale dreigingen. Uit onderzoek van het NCSC blijkt dat het IoT een van de grootste uitdagingen is als onderdeel van de digitale weerbaarheid van Nederland.