... werkt het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) graag samen met jou aan de digitale weerbaarheid van Nederland. Tijdens de feestdagen blijft het NCSC waakzaam om de digitale veiligheid van Nederland te waarborgen. Digitale weerbaarheid is essentieel. Ook volgend jaar werken we graag samen met jou aan de digitale weerbaarheid van Nederland, zodat we de digitale dreigingen van morgen het hoofd kunnen bieden.
Animatie: 'End of year'
Ook tijdens de feestdagen staan achter de schermen van het NCSC mensen paraat voor de digitale veiligheid van Nederland. Bekijk hieronder de animatie waarom dat in 2024 nodig was en waarom we in 2025 graag met jou samenwerken.
Het einde van het jaar is in zicht, maar niet voordat we eerst met z’n allen gezellig de feestdagen vieren. Helaas, houden statelijke actoren of criminelen daar geen rekening mee en ook een kwetsbaarheid in software kan zomaar aan het licht komen. Dat betekent dat er ook tijdens de laatste dagen van het jaar, in de gehele cybersecurity-sector, net zoals bij het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC), hard wordt doorgewerkt zodat Nederland ook nog digitaal veilig is wanneer je bij het kerstdessert bent aangeland.
NCSC-collega’s Doenja (Senior Communicatieadviseur), Danny (Security Specialist) en Bart (Coördinerend Specialist) vertellen hoe het is om aan het werk te zijn in een van de weinige kantoorgebouwen van Nederland waar nog licht brandt tijdens deze dagen.
2025 is het jaar om jouw digitale weerbaarheid op orde te brengen. Daarvoor biedt het NCSC verschillende producten aan. Zo lees je in het CSBN over de actuele digitale dreigingen, geven de vijf basisprincipes over digitale weerbaarheid je handvatten voor het ontwikkelen van een gezonde en degelijke cyberbeveiligingsstrategie en bespreken we in ENTER ontrafelen we in 5 korte afleveringen een specifieke cybercrisis.
Daarnaast staat 2025 in het teken van de inwerkingtreding van de Cyberbeveiligingswet (Cbw): Wacht niet af, maar ga aan de slag. Tot slot, cybercriminelen stoppen niet tijdens de feestdagen. In tegendeel, juist dan is het moment dat ze toeslaan. Houd daarom onze beveilingsadviezen in de gaten om op de hoogte zijn van actuele kwetsbaarheden.
De digitale dreiging voor Nederland is groot en divers. Nederland is doelwit van cyberaanvallen en wordt daarnaast geraakt door cyberaanvallen elders die vervolgens doorwerken binnen het digitale ecosysteem. Ook is een intensivering te zien in de activiteiten én een verbreding van de capaciteiten van statelijke actoren.
Dat zijn de belangrijkste conclusies van het vandaag verschenen Cybersecuritybeeld Nederland (CSBN) 2024, opgesteld door de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV). Digitale risico’s zijn complex en in hoge mate met elkaar verbonden. Dit kan leiden tot onvoorziene effecten, zo hebben storingen al gezorgd voor grootschalige uitval van systemen. In het CSBN waarschuwt de NCTV dat het van belang is om met een brede blik naar risicobeheersing te kijken, die verder gaat dan normeringen en basismaatregelen.
Lees hier het gehele nieuwsbericht en de publicatie.
Om de kansen en mogelijkheden van digitalisering optimaal te benutten is digitale weerbaarheid een belangrijke voorwaarde. De realiteit is dat grote en kleine organisaties dagelijks te maken hebben met digitale dreigingen. Deze dreigingen kunnen leiden tot een datalek of bijvoorbeeld uitval van de productieomgeving. De impact kan hoog zijn, denk aan reputatieschade of zelfs het in gevaar komen van de bedrijfscontinuïteit. Organisaties moeten zich daarom weren tegen deze dreigingen door werk te maken van hun digitale weerbaarheid.
Veel digitale incidenten vinden hun oorzaak in het niet op orde hebben van basisbeveiligingsmaatregelen. Dat is jammer, want vaak is met relatief eenvoudige stappen je organisatie een stuk digitaal weerbaarder te maken. Tegelijkertijd zijn organisaties verschillend, waardoor er geen one-size-fits-all set van maatregelen te geven is.
Met de 5 basisprincipes van digitale weerbaarheid geven we je handvatten voor het ontwikkelen van een gezonde en degelijke cyberbeveiligingsstrategie.
Dit is Enter, de podcast van het Nationaal Cyber Security Centrum. In Enter ontrafelen we in 5 korte afleveringen een specifieke cybercrisis. Host Yasmine Abiadh geeft het woord aan NCSC’ers, cyberexperts en andere betrokkenen. Zij vertellen over hoe zij hebben gehandeld, wat ze hebben geleerd en wat zij verwachten van de crisis van morgen. Luister naar Enter en duik samen met de experts in de wereld van Cybersecurity.
In het licht van alle digitale ontwikkelingen is er sinds 2020 vanuit de Europese Unie gewerkt aan de Network and Information Security (NIS2) directive. Deze richtlijn is gericht op een verbetering van de digitale en economische weerbaarheid van Europese lidstaten.
In Nederland wordt de NIS2-richtlijn geïmplementeerd in de vorm van de Cyberbeveiligingswet (Cbw). Op het moment dat de Cbw wordt aangenomen, vervangt deze de huidige Wet beveiliging netwerk- en informatiesystemen (Wbni).
De Rijksoverheid adviseert organisaties om niet af te wachten totdat de Cbw inwerking treedt. De risico’s die organisaties en systemen lopen, zijn er immers nu ook al. Organisaties die nu al in actie komen beveiligen zich niet alleen tegen deze bestaande risico’s, maar zijn straks ook beter voorbereid op de komst van de nieuwe wetgeving.
Een beveiligingsadvies wordt door het NCSC gepubliceerd naar aanleiding van een recent gevonden kwetsbaarheid of geconstateerde dreiging. In een beveiligingsadvies staat de beschrijving, de mogelijke gevolgen en mogelijke oplossingen van de kwetsbaarheid of dreiging.
De beveiligingsadviezen van het NCSC worden ingeschaald op twee elementen:
De kans dat de kwetsbaarheid wordt misbruikt.
De ernst van de schade die optreedt wanneer de kwetsbaarheid misbruikt wordt.
De inschaling wordt weergegeven in de stoplichtsymbolen bovenaan het advies. Deze symbolen geven een indicatieve waarde. De mogelijke waarden per onderdeel zijn Low, Medium of High. Het is belangrijk deze inschatting te beoordelen op uw eigen situatie.