Quantumveilige Cryptografie
De ontwikkeling van een krachtige quantumcomputer is de laatste jaren in een stroomversnelling geraakt. Het algemene beeld onder experts is dat quantumcomputers tussen 2030 en 2040 waarschijnlijk over voldoende rekenkracht zullen beschikken om veel van de meest gebruikte cryptografische algoritmen te kunnen breken. Cryptografie vormt een belangrijk fundament voor informatiebeveiliging. De komst van een krachtige quantumcomputer kan daarom aanzienlijke beveiligingsrisico’s voor organisaties opleveren waardoor de vertrouwelijkheid, integriteit en beschikbaarheid van informatie en processen gevaar lopen.
De migratie naar quantumveilige cryptografie is een complexe opgave en zal organisaties naar verwachting veel tijd en middelen gaan kosten. Organisaties moeten daarom nu in actie komen en zich gaan voorbereiden op de migratie naar quantumveilige cryptografie om tijdig weerbaar te zijn tegen de dreiging van een quantumcomputer.
Een groot deel van deze voorbereidende maatregelen bestaan uit zogeheten ‘no-regret’ maatregelen. Dit houdt in, dat het implementeren van deze maatregelen relatief weinig moeite en inspanning kost in vergelijking met de opbrengst voor jouw organisatie. Ook bieden deze maatregelen nu al meerwaarde en voordelen voor de informatiebeveiliging van jouw organisatie, naast de voordelen die deze bieden tegen de quantumdreiging.
In nauwe samenwerking met haar partners volgt het NCSC de belangrijkste ontwikkelingen op dit gebied en helpt het NCSC organisaties door middel van onderzoek en kennisproducten om aan de slag te gaan met het voorbereiden op de migratie naar quantumveilige cryptografie.
Gerelateerde publicaties
-
Het crypto-agilitymonster op een bierviltje
-
Infosheet Maak uw organisatie quantumveilig
Cryptografie vormt een belangrijk fundament voor informatiebeveiliging. Cryptografie wordt bijvoorbeeld gebruikt om gegevens te ...
-
Maak je organisatie quantumveilig
De ontwikkeling van een krachtige quantumcomputer is de laatste jaren in een stroomversnelling geraakt. Organisaties moeten nu in ...