Ontdek het risicomanagementraamwerk dat bij jou past

Veel organisaties ervaren een hoge drempel om aan de slag te gaan met een risicomanagementraamwerk. Wil je echter voor jouw organisatie een passend niveau van digitale weerbaarheid realiseren, dan biedt risicomanagement daarvoor een belangrijk fundament. Deze publicatie geeft handvatten waarom, wanneer en met welk doel je raamwerken toepast. Daarnaast draagt deze publicatie een keuzeproces aan om te helpen een raamwerk te kiezen dat je helpt bij het passend beheersen van de risico's van jouw organisatie op het gebied van informatiebeveiliging.

Doelgroep: Deze publicatie is voor security managers die verantwoordelijk zijn voor de digitale weerbaarheid van hun organisatie, die zich met risicomanagement bezighouden maar dit nog niet structureel ingericht hebben. Deze publicatie helpt je om vervolgstappen te zetten en in volwassenheid te groeien. Na het lezen van dit product, ben je beter in staat om te bepalen hoe je de beste passende keuzes kun maken voor jouw organisatie.
Raamwerken helpen organisaties om op een gestructureerde wijze invulling te geven aan risicomanagement. Mocht risicomanagement nog een onontgonnen terrein zijn, dan raden we je aan om de andere publicaties van het NCSC te raadplegen. 

Definities: 
Risicomanagement
is het fundament voor een passend niveau van digitale weerbaarheid: een continu proces waarbij digitale risico’s voortdurend worden beheerst en beheerd. Om ondersteuning te bieden voor het goed toepassen van risicomanagement zijn er talloze risicomanagementraamwerken. 
Een risicomanagementraamwerk bestaat uit principes, uitgangspunten, denkwijzen, processen en afspraken die een organisatie gebruikt voor het omgaan met veiligheidsrisico's.1  

https://cyberveilignederland.nl/woordenboek

Hoofdstuk 1: Achtergrond

Raamwerken en digitale weerbaarheid

Om als organisatie grip te krijgen op digitale risico’s helpt een risicomanagementraamwerk om op de juiste onderdelen te focussen. Zo kun je gestructureerd stappen zetten voor inzicht in de risico's en deze beter te beheersen.

In plaats van zelf het wiel uit te vinden is ons advies om gebruik te maken van de kennis en ervaring die al is vastgelegd in een bestaand risicomanagementraamwerk. De belangrijkste reden hiervan is dat de toepassing kosten, middelen en tijd bespaart. Je maakt zo namelijk gebruik van de kennis en ervaring die in deze instrumenten verwerkt is. Dat vergroot de kans dat jouw informatiebeveiliging effectief verbetert. 

Vanwege het grote aantal beschikbare risicomanagementraamwerken kan het een uitdaging zijn om de juiste keuzes te maken. Welk raamwerk geschikt is binnen de specifieke context van de organisatie, de wijze waarop raamwerken geoperationaliseerd kunnen worden en hoe deze keuze het beste gemaakt kan worden is complex en vereist specialistische kennis. Dat zorgt ervoor dat er een hoge drempel is om de juiste raamwerken te adopteren en ermee aan de slag te gaan.

Ondanks dat alle raamwerken strategische doelen dienen, hebben ze stuk voor stuk specifieke kenmerken. Deze kenmerken bieden binnen de context van een organisatie verschillende voor- en nadelen.

Belangrijk is te letten op doel en middel. Volgens het NCSC moet het doel zijn om inzicht te krijgen in risico’s en deze effectief kunnen beheersen. Het gaat dus niet om een afvinklijst waarmee je alleen op papier aantoont dat deze stappen zijn gezet. Het inzetten van een raamwerk moet leiden tot het aantoonbaar kunnen beheersen van de risico's die je als organisatie loopt.

Deze publicatie begint met inzicht geven in de kerncomponenten van risicomanagement aan de hand van de routekaart risicomanagement van het NCSC. Daarna introduceren we de hoofdcategorieën van risicomanagementraamwerken. Hierin worden ook de kenmerken van de belangrijkste raamwerken toegelicht. Tenslotte biedt het NCSC handelingsperspectief, waarbij we je concrete handvatten bieden om je digitale weerbaarheid te verhogen met een voor jouw organisatie geschikt raamwerk.

De hoofdcategorieën van raamwerken die we in het tweede hoofdstuk toelichten, zijn: Holistische raamwerken, Kwadrantspecifieke raamwerken, Specialistische raamwerken, Groeigerichte raamwerken.

Cyberbeveiligingswet: De cyberbeveiligingswet (NIS2) spreekt over de zorgplicht van organisaties. Hierbij gaat het over passende en evenredige technische, operationele en organisatorische maatregelen om de risico’s voor de beveiliging van de netwerk- en informatiesystemen te beheersen (zie ook artikel 21, eerste lid, Cbw en MvT p. 19). Risicomanagementraamwerken ondersteunen je organisatie omdat ze handvatten bieden die helpen bij het nemen van passende en evenredige maatregelen.

Risicomanagement in het kort

Risicomanagement heeft als doel inzicht te krijgen welke risico's relevant zijn voor jouw organisatie en/of keten, deze vervolgens tot acceptabele restrisico's terug te brengen, te blijven monitoren en waar nodig weer bij te stellen. Het NCSC heeft de routekaart risicomanagement ontwikkeld om inzicht en overzicht te bieden in de verschillende onderdelen van risicomanagement.

De vier verschillende kwadranten van de routekaart in het kort:

Het is van belang te begrijpen dat de verschillende onderdelen van de routekaart risicomanagement maatwerk vragen als deze in een organisatie toegepast gaan worden. Immers, de bakker op de hoek heeft een heel ander risicoprofiel dan een multinational die veel met intellectueel eigendom en een diverse verzameling aan toeleveranciers en afnemers werkt. De routekaart risicomanagement is opgesteld om inzicht en overzicht te geven op het gebied van risicomanagement in het digitale domein. Het dient in deze publicatie als referentiekader.

Hoofdstuk 2: Raamwerken voor risicomanagement

In dit hoofdstuk geven we categorieën van instrumenten voor risicomanagement. Zo bieden we je inzicht in welke verschillende instrumentcategorieën er zijn, inclusief voorbeelden van raamwerken. Belangrijk is dat elk raamwerk maatwerk vraagt. Ook omdat niet elk onderdeel van een raamwerk is even urgent of relevant voor jouw organisatie. We identificeren daarom vier soorten van risicomanagementraamwerken. Hieronder behandelen we specifieke voorbeelden inclusief toelichting.

Het vergelijken van specifieke maatregelen

Het is cruciaal om te benoemen dat veel raamwerken overlap hebben met elkaar. Ons doel is niet om elke specifieke maatregel van elk mogelijk raamwerk met elkaar te vergelijken. Dat doen andere, gerenommeerde organisaties al. Daarom hebben we een uitgebreide bronvermelding toegevoegd onderaan dit artikel, die je kunt raadplegen als je op zoekt bent naar deze kennis. Zoek je een specifieke vergelijking van maatregelen? De zoektermen “mapping” en “crosswalks” in combinatie met de betrokken raamwerken helpen je als je jouw favoriete zoekmachine gebruikt.

De vier categorieën van risicomanagementraamwerken

  1. Holistische raamwerken:  Deze raamwerken geven op hoog niveau invulling aan risicomanagement en bieden de gewenste eindresultaten.
     
  2. Kwadrantspecifieke raamwerken: Deze raamwerken richten zich op een specifiek onderdeel van risicomanagement, bijvoorbeeld risicobeheersing, en geven concrete instructies om hier invulling aan te geven.
     
  3. Specialistische raamwerken: Deze raamwerken zorgen voor grip op de sector of op technologiespecifieke risicomanagementuitdagingen, bijvoorbeeld in de zorgsector, de Rijksoverheid of Operationele Technologie (OT/IACS).
     
  4. Groeigerichte raamwerken: Deze raamwerken zijn geschikt om als organisatie gefaseerd te groeien op het gebied van risicomanagement. Het einddoel van groeigerichte raamwerken is een organisatie in staat stellen om een holistisch raamwerk te adopteren.

Belangrijk: de voorbeelden die we hieronder geven, geven geen voorkeur weer vanuit het NCSC voor een specifieke methode. De voorbeelden zijn gekozen op basis van het referentiekader van de auteurs en daarmee subjectief van aard.

1. Holistische risicomanagementraamwerken

Holistische modellen bieden eindresultaten van het risicomanagementproces en eisen om dit eindresultaat te bereiken. Ze bieden daarmee geen specifieke handvatten of instructies hoe deze eindresultaten bereikt kunnen worden. De raamwerken in deze categorie zijn holistisch van aard omdat ze alle facetten van digitaal risicomanagement omvatten.

De invulling van de vraag hoe de eindresultaten behaald kunnen worden, daar heeft de organisatie vrije keuze in. We verwijzen daarvoor naar de kwadrantspecifieke raamwerken in deze publicatie.

Kenmerken van holistische risicomanagementraamwerken:

  • Generiek van aard en omvatten het gehele speelveld van digitaal risicomanagement
  • Bieden eindresultaten van volwassen digitaal risicomanagement
  • Bieden geen specifieke beheersmaatregelen of instructies
  • Optionele kenmerken:
    • de mogelijkheid tot certificering
    • onderdeel van wettelijke en/of contractuele eisen
  • Relatief hoge instapdrempel qua benodigde middelen, capaciteit en kosten wegens het alomvattende aspect
  • Deze drempel kan worden verlaagd door onderdelen van holistische raamwerken te adopteren

Voorbeelden hiervan zijn:

2. Kwadrantspecifieke risicomanagementraamwerken

De routekaart risicomanagement omvat vier specifieke kwadranten:

  1. Governance en randvoorwaarden
  2. Risicobeoordeling
  3. Risicobehandeling
  4. Doorlopende monitoring

Een groot aantal raamwerken biedt zeer specifieke methoden aan om één (of meerdere) van de kwadranten in te vullen. Daarmee beantwoorden deze raamwerken de vraag hoe specifieke risicomanagementhandelingen ingevuld kunnen worden. Dus zijn deze raamwerken inherent complementair aan de holistische raamwerken van het hoofdstuk hiervoor.

Kenmerken van kwadrantspecifieke risicomanagementraamwerken:

  • Gedetailleerd van aard en richten zich op specifieke onderdelen van digitaal risicomanagement
  • Bieden specifieke maatregelen en instructies: gedetailleerde opties om de juiste componenten te identificeren en toe te passen
  • Zijn complementair en ondersteunend aan holistische raamwerken.
  • Niet al deze specifieke beheersmaatregelen moeten geïmplementeerd worden kwadrantspecifieke raamwerken bieden referentiekaders waaruit de passende maatregelen geïdentificeerd kunnen worden om daarna geïmplementeerd te worden

Voorbeelden hiervan zijn:

Governanceraamwerken:

Risicobeoordelingsraamwerken:

Risicobehandelingsraamwerken:

Monitoringsraamwerken:

3. Specialistische risicomanagementraamwerken

Specialistische raamwerken zijn raamwerken die organisaties in staat stellen om de omgang met unieke uitdagingen van digitaal risicomanagement mogelijk te maken. Zo hebben sectoren vaak eigen normen die al dan niet een wettelijke basis hebben. De risicomanagementraamwerken die voor zo’n sector opgesteld zijn, bieden daarmee concrete(re) handvatten om goed om te gaan met de unieke uitdagingen binnen de sector. Datzelfde geldt voor de omgang met een specifieke technologische ontwikkeling zoals cloud.

Daarmee beantwoorden deze raamwerken de vraag hoe specifieke risicomanagementhandelingen binnen een expertiseveld toegepast kunnen worden. Ook deze raamwerken zijn daarom complementair aan de holistische raamwerken.

Kenmerken van specialistische raamwerken:

  • Gericht op risicomanagementuitdagingen voor specifieke sectoren of de omgang met specifieke technologie
  • Bieden specifieke maatregelen en instructies, geijkt op de specifieke context van de sector of de technologie
  • Zijn complementair aan holistische raamwerken
  • Kunnen onderdeel zijn van wettelijke en/of contractuele eisen

Voorbeelden hiervan zijn:

Sectorspecifieke raamwerken:

Technologiespecifieke raamwerken:

4. Raamwerken gericht op groei (groeimodellen)

Groeimodellen richten zich op het haalbaar maken van digitaal risicomanagement. Daarmee ondersteunen ze organisaties die hun digitale weerbaarheid willen verhogen. Het einddoel van deze groeimodellen is dat de afstand tussen de huidige stand van digitaal risicomanagement in een organisatie en de holistische raamwerken zoals ISO27001 verkleind wordt. Idealiter leidt het volgen van een groeimodel tot uiteindelijke adoptie van een holistisch raamwerk. De modellen kenmerken zich door het bieden van verschillende (instap)niveaus. Hierdoor bieden deze raamwerken voor veel organisaties de mogelijkheid om vanuit de huidige situatie te beginnen om vervolgens via de niveaus in het model verder te groeien.

Kenmerken van groeimodellen:

  • Relatief lage instapkosten
  • Bieden specifieke maatregelen en instructies
  • Bieden een groeipad naar de complexere raamwerken toe
  • Kunnen onderdeel zijn van wettelijke en/of contractuele eisen

Voorbeelden hiervan zijn:

Hoofdstuk 3: Kies een raamwerk (handelingsperspectief)

Uiteindelijk is het doel als organisatie te komen tot een effectieve aanpak van risicomanagement aan de hand van een passend raamwerk. Afhankelijk van waar je nu staat en waar je verwacht naartoe te bewegen, werk je het keuzeproces voor een raamwerk uit. Er is hierbij geen one-size-fits-all benadering mogelijk om het perfecte risicomanagementraamwerk te identificeren en toe te passen. Het toepassen van een raamwerk biedt houvast voor de mate van bescherming van jouw organisatie.

Daarom richt je voor je organisatie een keuzeproces in  waarmee je vervolgens aan de slag kunt. Door dit proces expliciet in te richten ontstaat ook inzicht in de criteria waarvan de keuze afhangt.

In het kort moet in dit keuzeproces het volgende aan bod komen

Gewenste eindsituatie

Het NCSC adviseert om te streven naar een situatie waarbij:

  1. Een holistisch risicomanagementraamwerk wordt gebruikt door de organisatie.
  2. Kwadrantspecifieke raamwerken gebruikt worden om de juiste processen en beheersmaatregelen te implementeren.
  3. Sector- en technologiespecifieke risicomanagementuitdagingen via specialistische risicomanagementraamwerken geadresseerd worden.

Risicomanagement is inherent een cyclisch en continu proces. Daarom is deze stip op de horizon altijd relatief en afhankelijk van de huidige stand van de organisatie en ontwikkelingen in de omgeving. De raamwerken met de groeipaden kunnen daarom zeer nuttig zijn om de organisatie te helpen te groeien en te ontwikkelen. Daarom is een iteratieve, stapsgewijze benadering van digitaal risicomanagement cruciaal.