Hoe breng ik mijn dreigingen in kaart?

Deze publicatie biedt praktische handvatten voor jouw organisatie om dreigingen in kaart te brengen ter voorbereiding op de NIS2-richtlijn. De NIS2-richtlijn bevat een zorgplicht die jouw organisatie verplicht om een risicoanalyse uit te voeren. Op basis van deze risicoanalyse kun je beoordelen wat passende maatregelen zijn om de continuïteit van diensten te waarborgen en informatie te beschermen.

Het in kaart brengen van relevante dreigingen is onderdeel van een risicoanalyse. Deze publicatie helpt je bij het zetten van de eerste stappen voor het onderdeel dreiging. 

Doelgroep: Deze publicatie richt zich op organisaties die onder de NIS2-richtlijn komt te vallen en is geschreven voor personen die binnen deze organisaties een rol hebben bij het uitvoeren van een risicoanalyse in het kader van de zorgplicht. 

Achtergrond

De afgelopen jaren zien we dat diverse ontwikkelingen in toenemende mate de veiligheid van onze maatschappij en economie onder druk zetten. Denk daarbij aan COVID-19, de oorlog in Oekraïne en cyberdreigingen. In het licht van deze ontwikkelingen is er sinds 2020 vanuit de Europese Unie gewerkt aan de Network and Information Security (NIS2) directive. Deze richtlijn is gericht op een verbetering van de digitale en economische weerbaarheid van Europese lidstaten. In Nederland zal de NIS2-richtlijn geïmplementeerd worden in de vorm van de Cyberbeveiligingswet.

De Rijksoverheid adviseert organisaties om niet af te wachten totdat de wet- en regelgeving volledig duidelijk is. De risico’s die organisaties en systemen lopen, zijn er immers nu ook al. Organisaties die nu al in actie komen beveiligen zich niet alleen tegen deze bestaande risico’s, maar zijn straks ook beter voorbereid op de komst van de nieuwe wetgeving.

Deze publicatie maakt onderdeel uit van een publicatiereeks en biedt praktische handvatten voor het uitvoeren van een risicoanalyse in het kader van de NIS2-richtlijn. De handvatten in deze publicatie zijn ter voorbereiding op de NIS2-richtlijn geschreven, maar kunnen ook breder worden toegepast om dreigingen in kaart te brengen.1

Wat is een dreiging?

Onder dreiging verstaan we iets wat gevaar of schade kan opleveren voor een organisatie. Dit kan bijvoorbeeld leiden tot verstoring, reputatieschade of financieel verlies. Er bestaan verschillende actoren met uiteenlopende intenties die een cyberdreiging voor jouw organisatie kunnen vormen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan criminelen, hacktivisten, insiders of statelijke actoren. De implementatie van de NIS2-richtlijn levert een belangrijke bijdrage aan het doel dat organisaties zicht hebben op cyberdreigingen en risico’s en dat zij daar op een passende manier mee omgaan.

1 Het doel van deze publicatie is om organisaties te ondersteunen bij de voorbereiding op de NIS2-richtlijn. Deze publicatie biedt geen officiële of juridische basis om aan de NIS2-richtlijn te voldoen